Hyvää autismitietoisuuden päivää 2.4.2025!

Tänä vuonna YK:n teema on ”Neurodiversiteetin ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen”. Autismi on yksi osa ihmiskunnan monimuotoisuutta, neurodiversiteettiä.

 

Diversiteetti

Diversiteetti on oikeastaan melko yksinkertainen asia. Esimerkiksi luonnon diversiteetillä tarkoitetaan elämän koko kirjoa, siis lajien sisäistä perinnöllistä muuntelua, lajien runsautta ja niiden elinympäristöjen monimuotoisuutta. Vastaavasti neurodiversiteetti on ihmisten monimuotoisuutta. Jokainen meistä ihmisistä on osa neurodiversiteettiä.

Vammaisuuden yhteiskunnallinen malli määrittelee vammaisuuden sosiaaliseksi ja yhteiskunnalliseksi ilmiöksi, joka syntyy yksilön toimiessa ympäristössä ja yhteiskunnassa, jossa on esteitä, jotka ylittävät hänen toimintakykynsä. Esteet vammauttavat.

Ympäristön merkitys yksilön toimintakyvylle tarkoittaa samalla sitä, että ympäristö, joka on saavutettava ja esteetön suurimmalle osalle meistä, voi olla täysin sopimaton, jopa haittoja ja vahinkoa aiheuttava muutamille, jollekin meistä. Hyvä ja toimiva ympäristö voi myös muuttua esteelliseksi, haitalliseksi tai vahingolliseksi.  Jos haluat, voit verrata tätä uhanalaisiksi muuttuneiden kasvien ja eläinten elinympäristöihin ja elinympäristöjen muutoksiin.

Vammaisuuden yhteiskunnallinen malli tarkoittaa myös sitä, että saavutettavuus ja esteettömyys eivät vahvistu ainoastaan yksilöön kohdistuvilla toimilla. Saavutettavuusdirektiivi edellyttää ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomiointia verkkosivujen ja mobiilisovelluksien suunnittelussa ja toteutuksessa. Liikuntaesteettömyys edellyttää portaiden rinnalle luiskia ja hissejä apuvälineiden ja kuntoutuksen lisäksi.

 

Autistien huomioiminen ja esteettömyys

Autismiesteettömyys tarkoittaa ympäristön ja palvelujen fyysisen, kognitiivisen ja aistiesteettömyyden huomioimista. Ympäristöihin tarvitaan toisinaan muutoksia.  Ympäristön esteet ovat yksilöllisiä, usein tilanteesta ja kontekstista riippuvia. Sama autisti voi nauttia rockfestareista suunniteltuaan osallistumisensa samalla kun toimiston tikittävä seinäkello romahduttaa hänen toimintakykynsä täysin.

Arjessa tietoisuus diversiteetistä tarkoittaa pieniä, jokapäiväisiä tekoja ja asenteita, jotka omaa toimintaamme ohjaavat. Kohtaammeko toisen ihmisen ennakkoluulottomasti ja avoimesti? Onko vuorovaikutustilanteissamme mukana oletuksia vai hyväksymmekö toisen ihmisen sellaisena kuin hän on?

Diversiteetin edistäminen tarkoittaa rohkeutta tarkastella omia asenteita kriittisesti, siis miettiä sitä, ovatko omien asenteidemme asettamat rajat toisinaan esteitä omalle tai toisen pystyvyydelle ja hyvinvoinnille.  Näkyvien esteiden lisäksi asenteet autisteja ja autismia kohtaan vaikuttavat arkeen.

 

Diversiteetti ja yhdenvertaisuus arjessa

Me Mahdollisuus lapselle ry:ssä tuemme autistien ja muiden neurovähemmistöjen osallisuutta vapaa-ajan toiminnassa ja harrastuksissa. Otamme osallistujan vastaan sellaisena kuin hän on. Mukautamme toimintaa osallistujalle. Muutumme itse, korjaamme omaa ohjaustamme harrastajan tarpeiden mukaiseksi.

Autismitietoisuuspäivän tavoitteena on vaikuttaa autistien yhdenvertaisuuden puolesta. Mahdollisuus lapselle ry on mukana edistämässä neurodiversiteettiä ja kestävää kehitystä laajan harrastustoiminnan kautta. Yhdenvertaiset vapaa-ajanvietto- ja harrastemahdollisuudet ovat osa kestävää hyvinvointia.

Teema ”Neurodiversiteetin ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen” sisältää haasteen: Miten minä vahvistan diversiteettiä omassa arjessani ja omissa yhteisöissäni?

 

Maarit Kuoppala
maarit@malary.fi

Maarit on mukana Mahdollisuus lapselle ry:ssä vahvistamassa autismiosaamista ja kognitiivista saavutettavuutta. Hän on osallistunut autismi- ja neurovähemmistökeskusteluun yli kymmenen vuoden ajan. Hän pysähtyy usein pohtimaan mitä jää sanomatta tai kuulematta ja mikä on kohtaamisen esteenä. Kirjoittaessaan Maarit etsii yhdenvertaisuutta ja pyrkii puhumaan yhdenvertaisuutta.

Tekstin innoittaja: https://www.un.org/en/observances/autism-day